Det bästa jag har läst på länge!
7 goda anledningar att smaska på praliner
1. Du motar deppen
Choklad innehåller antidepressiva ämnen som fungerar extra bra när man har mens eller PMS. Aminosyran tryptofan i chokladen kan omvandlas till serotonin, som får oss att må bra. I chokladen finns också anandamid, som gör att man känner sig lycklig och lite förälskad.
2. Starkare hjärta
I synnerhet choklad med hög kakaohalt är bra för hjärtat. Den höga fenolhalten i
chokladen förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Kakaosmöret
bidrar dessutom till att sänka kolesterolhalten.
3. Du blir tänd
Choklad med extra hög kakaohalt, över 85 procent, kan ge ökad sexlust.
Samtidigt stiger blodtrycket och blodcirkulationen stimuleras.
4. Du får näring
De bruna godbitarna innehåller vitaminer, zink och kalium. Choklad innehåller också kalcium, protein och riboflavin – mer än vad som finns i banan eller apelsin. Mörk choklad är även rik på magnesium och järn.
5. Förebygger sjukdomar
Choklad kan också motverka cancer- och hjärtsjukdomar. Det beror på att chokladen innehåller höga halter av katekin, en antioxidant.
Flavoniderna i chokladen hämmar bildningen av blodproppar.
6. Du blir avslappnad
Fenyletylaminet ger en euforisk och avslappnande känsla genom att det vidgar blodkärlen i hjärnan.
Det kan dock ge huvudvärk om du är känslig.
7. Kan förlänga ditt liv
Män som jobbat på kakaoplantager i Västindien blev oerhört gamla. De hade nästan uteslutande levt på choklad.